Jedzenie i picie na Malcie

Jak w każdym innym miejscu także na Malcie są rzeczy, które koniecznie trzeba zjeść i wypić, aby zagłębić się w maltańskiej kulturze i poczuć maltańskiego ducha. Wiemy, że wbrew pozorom wcale nie jest łatwo znaleźć w internecie informacje na temat lokalnego maltańskiego jedzenia dlatego na podstawie naszych wielokrotnych podróży na Maltę postanowiliśmy przestawić Wam produkty, potrawy i napoje, które na pewno trzeba skosztować będąc na słonecznej wyspie.

 

Co trzeba koniecznie zjeść na śniadanie na Malcie

 

Śniadania na Malcie są zwykle często mięsne albo w wersji „na słodko". Mięso czasami zastępowane jest lokalnymi przysmakami także również wegetarianie znajdą tu coś dla siebie. W klasycznym wydaniu kupując na Maltańskie śniadanie ftirę — maltański chleb na zakwasie, dostaniemy ogromną bułę po brzegi wypełnioną tuńczykiem albo bekonem i lokalnym serem, lokalnymi warzywami i smacznym dressingiem.

We włoskiej wersji śniadania „na słodko" dostaniemy słodkiego croissanta z nutellą, z nadzieniem czekoladowym albo z marmoladą, którego możemy popić aromatyczną kawą.

 

Mamy jeszcze do wyboru brytyjską wersję śniadania, której nie zabrakło na Malcie nie tylko dlatego, że jest ona byłą kolonią brytyjską, ale także ze względu na dużą ilość turystów preferujących tego typu śniadania. W tej wersji możemy dostać tosta,  jajka sadzone, bekon i często jakiś dodatek warzywny i kawę lub herbatę. A więc mało Maltańskie śniadanie, ale za to dostępne w każdej restauracji.

 

Obiad na Malcie

 

Jakie było nasze zdziwienie, kiedy po zamówieniu spaghetti carbonara w wersji maltańskiej kelner szedł w naszą stronę, niosąc prawie pusty talerz. Po postawieniu go przed nami okazało się, że nasze spaghetti to płaski placek wykonany z zalanego jajkiem makarony spaghetti z sosem carbonara i niewielką ilością półcentymetrowych pasków mięsa. Całość była mocno została mocno zapieczona na patelni i podana z dużą ilością żółtego sera do posypania potrawy. Makaron był zdecydowanie za mocno zapieczony, ale samo danie oryginalne i typowo maltańskie. Koniecznie spróbujcie tego na Malcie!

 

Poniżej kilka innych lokalnych, maltańskich potraw, które warto spróbować idąc na Malcie na obiad.

 

Timpana — specyficzne podane spaghetti bolognese. Spaghetti jest zrobione w formie ciasta, którego kawałki serwuje się na talerzu.

 

Fenek — jest to pieczony królik w winie. Tak, maltańczycy lubią królika i podają go na różne sposoby.

 

Bragioli — potrawa zawierająca zwijane kawałki mięsa podane często w sosie ziemniaczanym.

 

Aljotta — maltańska zupa rybna z czosnkiem pomidorami i miętą.

 

Kolacja ma Malcie

 

Kolacją na Malcie może być pizza na grubym cieście, której dodatki będą obejmowały lokalne produkty. Poza typową pizzą bardzo popularne na Malcie są kioski z przekąskami — Pastizzerie. Dostaniemy tam kawałki pizzy, drożdżowe bułeczki oraz ciasto francuskie z nadzieniem. Bardzo dobre nie tylko na kolację, ale także jako przekąski w ciągu dnia. Nam nie smakowały tylko te z zielonym groszkiem, ale nawet tego warto spróbować, żeby wiedzieć jak to smakuje.

 

Zobaczcie wpis poświęcony cenom za produkty na Malcie

 

Napoje spożywane na Malcie — co trzeba koniecznie wypić

 

Orzeźwiające Kinnie

 Maltański regionalny napój Kinnie

 

Rozpoczynając opisywanie maltańskich napojów nie można nie wspomnieć o Kinnie. My mamy Pepsi i Coca Colę, a maltańczycy gazowane Kinnie, które nawet kolorem trochę przypomina nasze napoje z kofeiną, ale Kinnie to nie to samo. Czym więc jest Kinnie? W skład tego napoju wchodzą gorzkie pomarańcze i nadająca oryginalnego aromatu mieszanka ziół. Napój jest słodki, ale jednocześnie niesie gorzkawy posmak, który utrzymuje się w ustach jeszcze jakiś czas po jego spożyciu. To połączenie nadaje oryginalności i sprawia, że ten smak zapamiętuje się na długo. Napój dostępny jest wyłącznie na Malcie, można go zakupić także przez internet. Maltańczycy piją napój z lodem albo po prostu schłodzony. Napój występuje także w wersji dietetycznej zawierającej słodziki. Kinnie wykorzystywane jest też do przygotowywania lokalnego drinka o nazwie „Patriot" o czym poniżej. Nam Kinnie bardzo smakowało i wypiliśmy go a prawdę dużo, ale spotkaliśmy się z opiniami osób, które mówiły, że nie lubią tego smaku.

Alkohol na Malcie

Mogłoby się wydawać, że alkohol na Malcie jest wszechobecny, a Maltańczycy lubią się napić. Wrażenie takie można odnieść, ale spowodowane jest to wszechobecnością turystów, którzy za kołnierz nie wylewają. Mieszkańcy Malty piją zdecydowanie mniej niż Polacy. Poza sezonem nie widzieliśmy na Malcie pijanych ludzi, w sezonie byli to głównie Brytyjczycy. Niemniej jednak Maltańczycy mają swoje ulubione i lokalne alkohole. Dodajemy tylko, że na Malcie alkohol możemy pić, gdy mamy ukończone 17 lat.

 

Likiery

 

Likier ambrozja, czyli Ambrosia Bajtra Liquer. Trunek ten jest wytwarzany z owoców kaktusa, których na Malcie jest pod dostatkiem. Same owoce kaktusa są bardzo dobre i można spróbować także innych wytwarzanych z nich przetworów jak choćby dżemów i powideł. Wracając do likieru, można pić go samego po wcześniejszym schłodzeniu albo wykorzystać go jako dodatek do lodów bądź innego alkoholu. W każdym z przypadków ambrozja prezentuje się wyśmienicie i jeśli mielibyście spróbować na Malcie jakiegoś likieru to koniecznie tego.

 

Maltańskie piwo Cisc

 

Maltańskie piwo Cisc

 

Browar Cisc produkuje kilka rodzajów piw: Cisc (Lager) i Cisc Export, Hopleaf (Pale Ale), Hopoleaf i Hopleaf Extra (Pale Ale), Lecto (Stouta) i (Blue Label) Ale, Lecto (Stout). Cisc produkuje także piwa smakowe i piwa bezalkoholowe.

 

Maltańskie Piwo Cisc jest maltańskim piwem narodowym i jest zdecydowanie najczęściej wypijanym piwem na Malcie. Można je kupić praktycznie w każdym sklepie i w każdej kawiarni, klubie czy restauracji. Nie uchodzi ono za nic specjalnego w środowisku koneserów złocistego trunku, ale jest chętnie pite przez Maltańczyków i przez turystów. My zdania mieliśmy podzielone, może dlatego, że nie przepadamy za piwem. Pomimo tego Cisca spróbowaliśmy i nie smakowało ono źle.

 

Maltańskie Piwo Blue label to drugie ciekawe piwo dostępne na Malcie. Wlewając to piwo do kufla, najpierw nalewamy dużą ilość bardzo gęstej piany, z której później wyłania się złocisty napój. Zarówno piwo, jak i piana mają charakterystyczny i mocno kremowy smak. Koniecznie warto spróbować.

 

Lokalne drinki, których trzeba spróbować na Malcie

 

Polecamy Wam jeden lokalny maltański drink, który może występować pod różnymi nazwami. Zawiera on w swoim składzie składnik dostępny tylko na Malcie. Spotkaliśmy się z opiniami osób, które nie lubią tego drinka właśnie dlatego, że jego składnikiem jest wspominane wcześniej Kinnie, napój o lekko gorzkim posmaku.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.